BEOGRADSKI SALON VINA

Beogradski Salon Vina (BSV) je simbol vinske kulture i najznačajniji vinski događaj u Srbiji, koji profesionalcima i ljubiteljima vina omogućava zaokruženi godišnji pregled domaće i regionalne vinske scene i predstavlja autentičan presek srpskog tržišta vina.

U prethodnih četrnaest godina BSV je pod jednim krovom okupio sve vodeće proizvođače vina iz Srbije i regiona, kao i značajan broj poznatih evropskih vinarija. Svake godine nekoliko hiljada profesionalaca i ljubitelja vina ima priliku da proba više od 500 različitih vina, na degustacijama u okviru Glavnog i Pratećeg programa BSV.

Izuzetno bogat Prateći program je i zaštitni znak Beogradskog Salona Vina. Tematski fokusirane i vrlo sadržajne radionice su u najvećoj meri namenjene dodatnoj edukaciji vinske publike. U okviru raznovrsnih i veoma brojnih stručno vođenih degustacija (prošle godine ih je bilo 40) učesnici imaju priliku da saznaju više o vinskim regionima, sortama grožđa, različitim tipovima i stilovima vina, trendovima u proizvodnji i na tržištu vina, kao i o različitim filozofijama samih vinara.

Od samog početka BSV veliku pažnju posvećuje i gastronomiji. U okviru Glavnog programa Salona u Kristalnoj dvorani se svake godine, uz vinarije, publici predstavljaju i proizvođači i uvoznici vrhunske delikatesne hrane, a u okviru Pratećeg programa se održava veliki broj specijalnih radionica fokusiranih na slaganje vina i hrane (prošle godine čak – 20) u kojima učestvuju i najpoznatiji domaći šefovi kuhinje.

Pažljivo prateći glavne trendove na domaćem tržištu, ali i šire – u svetu vina, BSV svake godine predstavlja po deset izabranih vinarija čija vina, načini proizvodnje, koncept i filozofija, na najbolji način oslikavaju upravo te nove pravce i trendove. U poslednje dve godine u fokusu je bio rastući trend tzv. „oranžnih“ vina, a posetioci BSV su imali ekskluzivnu priliku ne samo da ih probaju nego i da o njima više saznaju upravo od vodećih proizvođača.

  • 25_resize
  • 22_resize
  • 15BSV (30)_resize
  • 10 (2)_resize
  • 7 (3)_resize
  • 1_resize
  • 1 (3)_resize
  • 31_resize

Leave a comment

SerbiaEnglish